This is a free Purot.net wiki
  • View:

Kaunokirjallisuutta ja elokuvia

Kaunokirjallisuutta

Faïza Guène: Hällä väliä huomisella

  • näitä koululla on sarja

Marja-Leena Tiainen: Alex ja pelon aika

  • näitä koululla on sarja + äänikirja

Mats Wahl: Lumi peittää jäljet

  • näitä koululla on sarja

Marjaneh Bakhtiari: Toista maata

  • näitä koululla on sarja

Henning Mankell: Tulen arvoitus

  • näitä kunnassa on yksi sarja

Henning Mankell: Tulen raivo

Elokuvia

Khaled Hossein: Leijapoika

  • alunperin romaani, painos loppu tällä hetkellä
  • tähän yhdellä vihtiläisellä äikänopella on tekeillä draamatehtäviä

Discuss & brainstorm

@mention    Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

Jos nyt kuitenkin jonkinlaista runkoa hahmotellaan täällä wikin puolella. Eli - Oppilaat saa kirjat TET:n jälkeen vai?
Onko sinusta tarkoituksenmukaista edetä lukupiiri-rakenteella niin, että ryhmillä on tietyt lukutavoitteet ja niihin päivämäärät ja näissä nivelkohdissa tehtäviä vai lukeeko oppilaat koko kirjan, jonka jälkeen on tehtäviä? Onko se lukupiiriwiki siten käyttöönottovalmis, että lukupiiritehtävien tekeminen onnistuisi siellä heti alusta vai tehtäisiinkö ensimmäisen lukutavoitteen tehtävästä tunnilla, suullisesti toteutettava.
Milloinkohan muuten ATK-luokan hiihtoloman jälkeiset listat tulee?

Toimisiko jokseenkin tällainen rakenne:
1. Kirjaa lukiessa joitain enemmän "perus" lukupiiri tehtäviä.
2. Kun kirja on valmis, selkeämmin erilaisuuteen, muukalaisuuteen, suvaitsevaisuuteen, monikulttuurisuuteen liityvä kokoava tehtävä (helpompi hahmottaa millainen, kun saan itse kirjat vihdoin luettua:)
3. Jakson loppuun jonkinlainen draama-käsittely. Olen käyttänyt useamman kerran tosi hyvää, toimivaa Tapio Toivasen tekemää draamatarinaa "Pakolainen Joy" ja muokannut sen yläkouluun ja kaksoistunnille sopivaksi. Voitaisiin kokeilla sitä suoraan tai voisin muokata sitä kirjojen pohjalta, jos se luontevasti onnistuisi.

Maria
anonymous   (29.01.2012 19:55)
  Reply

Luin eilen Hällä väliä huomisesta ja aloittelin Tulen arvoitusta. Leijapojan ole lukeut kirjaa aikaisemmin. Hyvältä vaikuttaa!
Uskonnontunnit on aika budjetoitu nyt hiihtolomaan asti (urheilupäivä syö yhden viikon ja TET-viikkoina yritän pitää suullisia tenttejä.) Viime viikkoina ja ensi viikolla käydään tosin läpi just näitä teemoja: ennakkoluulot, erilaisuus, monikulttuurisuus, kulttuurien lukutaito, globalisaatio.
Olisiko meillä sinusta mahdollisuutta tähdätä sellaiseen aikatauluun, että kirjat lähtisivät jakoon hiihtolomaa edeltävällä viikolla (TET: jälkeen)?

Mialla ei ole ysien kuvistunteja ollenkaan ja kässää yhdistäminen vaatisi vähän pitkällisempää yhteistyösuunnitelmaa:)

1. Lukeminen voi tapahtua kotona
2. Aikaa lukemiseen pitää ehkä varata noin kolme viikkoa
3. Mitään wikitoiminnan ohjeita ei oikeastaan ole vielä olemassa :)
4. Luettavia kirjoja tulee meille yhteensä vain neljä, koska nuo Mankellin kirjat ovat Kuoppiksella --> tarkoittaa sitä, että yhdessä ryhmässä on 5-6 jäsentä (eikö?)
5. Samaa mieltä, että tehtävien on nyt syytä olla aika yleisluontoisia.
6. Ja joo järkevää jakaa eka kirjat. Mä olen jo lukenut tuon Guèneen kirjan ja luen parhaillaan noita Mankelleja.
7. Kysytään ilman muuta myös Mialta, mutta vähän luulen, että on aika täystyöllistetty opintojensa kanssa...

Wiki-idea on tosi hyvä!!
Otan heti huomenna noita kirjoja luettavaksi. Minulla on ennen hiihtolomaa enään 2 oppituntia koko yseille (TET ja liikuntapäivä vie loput). Kuinka paljon luku/ATK-aikaa oppilaille olisi hyvä antaa oppitunneista ja paljon voi olettaa tekevän kotihommina?
Onko sinulla valmiina jonkinlaiset wiki-toiminnan ohjeet (minkälaista aktiivisuutta edellytetään tms)?
Jos pyritään ottamaan realistisesti huomioon se, että meillä on tänä keväänä muitakin kursseja suunniteltavana;), olisi tehtävien hyvä olla sen verran yleisiä, että ne sopivat moniin, jos ei kaikkiin kirjoihin. Pitäisikö aluksi jakaa kirjat puokkiin niin, että alustavasti niitä kolmea lukiessa voisi hahmotella tehtäviä ja niistä voitaisiin sitten jutella ja katsoa, minkälaisia yhteisiä teemoja/tehtäviä voisi teettää. Saataisiin kehittelyn nopeammin alulle.

Onkohan Mialla minkälaisia suunnitelmia kevään suhteen - kiinnostaisiko häntä tulla tähän mukaan;)

Ja vielä yksi villi idea jatkoksi: Jos hommaa tehtäis siellä wikissä, voitais kutsua vanhemmatkin mukaan keskustelemaan! Ja siitä tulikin mieleeni, että jos käytämme wikiä myös oppilaiden kanssa, niin siihen pitää pyydellä vanhemmilta luvat, mutta ainakin kaseille sain ne aika nopsasti ja helposti. Ja vielä:kun kaikkia kirjoja on kokonaiset sarjat, niin kirjojahan riittäis myös muille yseille eli Teemun opettamille.

No niin, nyt on kirjat lisätty. Kaikkiin tuossa mainittuihin kirjoihin ollaan siis vihtiläisten äikänopejen kanssa tekemässä tehtäviä. Toivon, että saamme ne myös tänne jakoon/linkitettäväksi, kunhan valmistuvat.

Yksi idea, joka tuli tässä mieleeni olis se, että pitäiskö meidän hyödyntääkin sitä jo olemassa olevaa ViVa-piiriä ja jakaa ysit ryhmiksi lukemaan noita kirjoja joita koululla on? Ja sitten keksittäis niille tehtäviä noista kirjoista ja oppilaat kävis keskustelua siellä wikissä, johon myös me molemmat voitais siis myös osallistua.

Yksi mahdollisuus olis esim. sellainen, että oppilaat lukisivat & keskustelisivat, me osallistuttais keskusteluihin ja syötettäis sinne tarpeen mukaan lisätiedonhakutehtäviä tms. tarpeen mukaan. Ja lopuksi oppilaiden pitäis keskustelun pohjalta ryhmässä koostaa jonkinlainen esitys, teksti tms. ja se voitais sitten esitellä koko luokalle.

Tämä tietysti kai edellyttäis sitä, että me molemmat ehdittäis lukea noi kirjat kunnolla.

Mun mielestä linkkejä kandee laittaa tuohon sivulle, siitä ne löytyvät helpoimmin. Jatkoa ajatellen erityisen hyödyllisiä ovat mahdollisimman kommentoidut linkit.

En ole vielä ehtinyt aikataulua oikein ajatella, koska en ole vielä ehtinyt itsekään kaikkia kirjoja lukea... Mutta laitan ne tuohon nyt näkyviin otsikolla "Kaunokirjallisuutta"

Tänään puhuttiin ensimmäistä kertaa tarkemmin ysien kanssa monikulttuurisuus-suvaitsevaisuus-ennakkoluulot teemasta ja tuli kyllä sellainen ole, että mitä jos jäädään näihin teemoihin loppukevääksi. Kiva, jos Nina tulet mukaan suvaitsevaisuuskasvatustalkoisiin - työnsarkaa riittää:)
Missä vaiheessa kevättä ajattelit niitä lukuprojekteja?

Tähän tematiikkaan löytyy aivan mieettömästi materiaalia netissä. Mihin linkkivinkkejä kannattaa alkaa kerätä? Tuohon sivulle vai tänne keskusteluun?