This is a free Purot.net wiki
  • View:

Kulttuuri-identiteetti ja kansainvälisyys

Sisältöalue

"Kulttuuri-identiteetti ja kansainvälisyys -aihekokonaisuuden päämääränä on auttaa oppilasta ymmärtämään suomalaisen ja eurooppalaisen kulttuuri-identiteetin olemusta, löytämään oma kulttuuri-identiteettinsä sekä kehittämään valmiuksiaan kulttuurien väliseen vuorovaikutukseen ja kansainvälisyyteen." OPH
 

Ussan ops:

  •  kulttuurien kohtaaminen
  • monikulttuurisuus
  • ennakkoluulot
  • suvaitsevaisuus
  • globaali etiikka

Johdannoksi

Tehtäviä ja materiaaleja

Suunnitelmat

Suunnitelmat sivulta löytyy konkreettisia käytännön suunnitelmia ja oppimiskokonaisuuden jälkeen tehtyjä itsearviointeja jakson sujumisesta, sekä ajatuksia siitä, mitä seuraavalla kerralla kannattaisi tai voisi tehdä kenties toisin.

Discuss & brainstorm

@mention    Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

"Toisella katsomalla". Teos maahanmuutosta.
http://files.kotisivukone.com/kulttuu...

Tuolta voisi myös löytyä käyttökelpoisia artikkeleita.
anonymous   (08.02.2012 20:55)
  Reply

Noissa asiateksteissä olis sekin hyvä puoli, että niitä voisit hyödyntää myös niiden toisten ysien kanssa. Ja tiedonhaun samoin kuin lähdekritiikin harjoittelu olis tietysti aina paikallaan.

Vaativuustason säätäminen onkin haastava tehtävä, eikä vähiten siksi, että oppilaat ovat samallakin luokalla niin erilaisia. Mielestäni on kuitenkin aina paljon pienempi paha yliarvioida kuin aliarvioida oppilaiden valmiuksia.

Ja tuota roolikeskustelua kannattais varmaan kokeilla, semminkin kun ovat juuri harjoitelleet väittelemistä ja ovat monet innostuneita siitä.
anonymous   (07.02.2012 23:20)
  Reply

Ja tuohon asiateksti-ideaan vielä lisäykseksi: olisi ihan mahtavaa, jos saataisiin vähän erilaisia asiatekstejä ja mukaan lähdekritiikkiä vaativia tehtäviä. Että voitaisiin puhua siitä, mitä eroa on, jos "joku jossain" sanoo, että romanit on varkaita tai hurrit homoja ja mistä voi saada oikeaa tietoa ja miten ihmiset sitä tulkitsee ja miten näkemyksiä voi perustella ja ....ja ... ja.... Vähän jotain tuollaista yritin Islamia käsiteltäessä syksyllä samaisten ysien kanssa, mutta en oikein tiedä, mitä siitä jäi käteen.

Yliarvioinko minä tällaisella sen mitä yläkoululaisten kanssa on tarpeen/hyväksi/mahdollista? Minusta on oikeasti usein tosi vaikea löytää se taso, jossa olisi hyvä liikkua, että kaikki voisivat saada jotain irti.

Löytyisköhän global sensestä jotain, jota voisi käyttää. Se on taksvärkin pakolaisavun yms. julkaisema lehti. Löytyy netissä ja saa tilattua ilmaiseksi kouluille.
http://www.taksvarkki.fi/globalsense/

Asiateksti-idea kuulostaa hyvältä! Ollaan yksi opelehden artikkeli aiheesta ussan tunnilla luettu, mutta ihan TIETOA olisi tosi tärkeä antaa - esim. maahanmuuttajien määrästä, rikollisuudesta, syrjäytymisestä, oloista ennen ja jälkeen suomeen tulon...

Pitää heti kirjoittaa ,kun tuli mieleen tällainen draamallinen tehtävä, joka on aika kevyt toteuttaa ja sopii moneen:

Kaupungin asukkaiden kokous.
Muutamat aktiiviset (maahanmuuttaja)nuoret haluaisivat tehdä kapungin tyhjillään olevasta rakennuksesta kahvilan/skeittihallin/nuorisotilan... jotain. Oppilailla roolit, jossa tulevat asiaa käsittelemään keskustelutilaisuuteen. Jotkut annetuissa rooleissaan vastaan, toiset puolesta. Ovat saaneet jonkinverran oman viiteryhmän (esim. alueen muut yrittäjät/nuorisotyöntekijät/muut nuoret...) kanssa aiheesta jutella ja perusteita pohtia ennen varsinaisen keskustelun alkua.
anonymous   (07.02.2012 07:16)
  Reply

-Joo, samaa mieltä: Lisään tuohon Animotoon ne sun kysymykset ja jaan sen sitten FB-ryhmään ja pyydän oppilaita täydentämään.

-Kirjelappujuttua voisi tosiaan kokeilla ja samaa mieltä myös livekeskustelun tarpeesta. Yksi mahdollisuus olisi, että kaivettais esiin jotain noihin teemoihin liittyviä asiatekstejä ja tehtäis niiden pohjalta livekeskustelutehtäviä.

- Kokoavana tehtävä voisi tosiaan olla esim. Animoton tekeminen + sitten voisi tehdä jonkinlaisen "hyperventilaatioharjoituksen", jossa pitäis jotenkin yhdistellä asioita romaanista ja noista asiateksteistä, joita on jo pureskeltu keskustelemalla.

- En ole kokeillut Animotoa Linuxilla, tehtiin aikanaan miniläppäreillä. Ja ilmaisversiolla saa tosiaan tehtyä vain 30 sekunnin juttuja. Mutta toisaalta, tarkoin harkittu 30 sekunttiakin voi olla tosi vaikuttava juttu. Atk-varauslistoja en ole onnistunut löytämään, olen myös jo A:lle asiasta maininnutkin...

- Lukuaikataulua ei ole sovittu ja se pitää tosiaan sopia.

- Jossain vaiheessa, sitten kaukaisessa tulevaisuudessa, meidän pitää ottaa käyttöön yhteinen Google-kalenteri tms., johon voidaan suoraan kalenteroida asioita ja jakaa myös oppilaille.

Tänään just puhuttiin yhden ysiluokan kanssa termistä suvaitsevaisuus pressavaalien innoittamana. Mitä sillä termillä tarkoitetaan ja miten sitä käytetään.
Pitääkö suvaitsemattomuutta suvaita? ... Hyviä juttuja ja kivaa, rauhallista keskustelua, kun porukkaa oli vaan puolet TET:n takia paikalla.

Voisiko tuo animoto-juttu olla osa sitä koostetehtävää?

Nyt ihan suodattamattomia heittoja jälleen:

1.Jos näyttäisit tuon jo tekemäsi jutun johdantona nyt alkuvaiheessa ja keräisitte siihen jotain etukäteisajatuksia ja kysymyksiä.

2. Sitten oppilaat tekisivät jonkun/joitain tehtäviä lukemisen aikana tunnilla/FBssä/wikissä. Esim. just sitä kirjelappu-viestittelyä, josta linkkasit. Minusta joku suht selkeästi ohjattu livekeskustelutehtävä voisi olla myös kiva jonkun lukutavoitteen jälkeen, että nekin, jotka eivät osaa/jaksa kirjoittaa, voisivat työstää lukemaansa ryhmässä. Lukupiirin lumossa (jota en vieläkään ole saanut ostettua itselleni) oli useita kivoja ideoita muistaakseni. (onko muuten lukutavoitteet jo sovittu?)

3.Jos sitten hiihtoloman jälkeen (=kun kirjat on luettu) ryhmät tekisivät kokoavan tehtävän, jossa jonkinlainen tuollainen pienten tekstien/kuvien työstäminen voisi olla yksi osa.
Olisiko meillä mahdollisuuksi laitta oppilaita tekemään tuollaista animotoa? (onko ATK-luokkien varauslistat jo muuten tulleet hiihtoloman jälkeiselle ajalle? En löytänyt.) Jos ryhmä kokoaisi kirjasta lauseita/kirjan herättämiä ajatuksia ja aiheeseen sopivia kuvia ja jokainen ryhmä tekisi omasta kirjastaan tuollaisen koosteen. Jos haluttaisiin, voitaisiin antaa vaikka joku yhteinen teema kaikille ryhmille (suvaitsevaisuus, monikulttuurisuus, rasismi...?) tai antaa ryhmän päättä oma näkökulma.

Aivan loistava idea myös tuo, että oppilaat itse voisivat lisätä myös kuvia. Mun täytyy näyttää sulle yksiä kiusaamisen vastustusjulisteita, joita tehtiin viime keväänä seiskojen kanssa. Samalla tekniikalla voitais tehdä nyt ysien kanssa syrjinnänvastustusjulisteita.

Musa on tosiaan vaikuttava elementti aina. Tuo on suoraan tuolta Animotopalvelusta.

Ja nuo heittämäsi kysymykset ovat hyviä. Kerätään lisää vielä oppilailta ja lisäilen sitten kaikki kerralla.

Opea johdanto kuvakooste! Taustamusiikki tekee NIIN paljon tunnelmaa! MIstä tuo musa muuten on?

Ehdottomasti oppilaat koostamaan tekstejä noihin kuviin lisättäväksi, kuten blogissa pohdit! Voisivatko oppilaat myös lisätä kuvia? Joitain kysymyksiä/tekstejä siellä voisi jo olla valmiina - nyt ihan ilman sensuuria heittelen jotain aivomyrskyhengellä:)
- Mitä suvaitsevaisuus on? Miltä ihmisestä tuntuu, jos häntä suvaitaan?
- Mistä ennakkoluulot syntyy?
- Mennään puolitiehen vastaan
- "vaikka mustavalkoinen ois maailma, silti oikeus on meillä kaikilla, nähdä sateenkaarenvärisiä unia.(Löytty)
anonymous   (04.02.2012 20:49)
  Reply